وي در ادامه توضيح داد: در اين فصل به کمک دو قواص باستان شناس بقاياي معماري ديوار تميشه در بستر خليج گرگان شناسايي شد که بيانگر وجود احتمالي قلعهاي متصل به ديوار در بخشي از ديوار تميشه در امتداد شمال غربي به سمت شبه جزيره ميان کاله است.
عمراني گفت: به دليل کدر بودن آب خليج گرگان، بيشتر اين مطالعات از طريق لمس مستقيم سازه انجام شده ولي مشخص شده است که ساختارها سرپا هستند و حدود يک تا يک متر و نيم ارتفاع در زير دارند. ديوار تميشه حدود 500 سال قبل بر اثر پيشروي آب خزر ريخته است ولي آثار آن در کف خليج مشهود است و عرضي حدود هفت تا هفت و نيم متر دارد ولي متأسفانه در عمقهاي بيشتر (حدود سه تا سه و نيم متر) در زير ماسه بادي دفن شده است.
وي افزود: مطالعات ژئوفيزيک نيز در شمال ديوار گرگان در محوطهاي باستاني، که سال گذشته شناسايي شد، به منظور مطالعه ارتباطات احتمالي فرهنگي با اين ديوار انجام گرفت و بقاياي شهر عظيم باستاني شامل خانهها، خيابان، ارگ و حصار شناسايي و با گمانه زني بقاياي معماري خشتي مشخص شد که متأسفانه بخش عظيمي از آن بر اثر کشاورزي تخريب شده است.
سرپرست ايراني هيئت مشترک ايراني و انگليسي ادامه داد: مطالعه سفالها بيانگر اين مطلب است که شهري از عصر آهن تا دوره ساساني در اينجا وجود داشته و به لحاظ فرهنگي با ديوار در ارتباط بوده است.در ضلع جنوبي اين ديوار ساساني بقاياي کانالي قديمي در قلعه اي 64 هکتاري و متعلق به دوره ساساني يافت شد که آب قلعه را تأمين ميکرده است.
به گفته عمراني همه فعاليتهاي باستان شناسي در اين فصل به طور مساوي از سوي دو هيئت ايراني و انگليسي صورت گرفته است و سرپرستي هيئت غير ايراني بر عهده فردي به نام سوئر بوده است.
به گفته وي در بزرگترين شهر ساساني در دشت گرگان به نام دشت حلقه (قلعه) که 338 هکتار وسعت دارد بررسي هاي ژئوفيزيک به منظور مطالعه ساختارهاي معماري انجام شده است و با گمانه زني مشخص شد که با مصالح آجر و ملات گل و آهک ساخته شده است، که اين ساختار نيز به دليل فعاليتهاي کشاورزي از بين رفته است و فقط حدود يک متر ارتفاع از آن باقي مانده است. مطاله آجر و سفال هاي به دست آمده بيانگر اين مطلب است که شهر متعلق به اواخر دوره ساساني و اوايل دوران اسلامي است.
عمراني اعلام کرد: از تمام محوطهها نمونهها جهت ساليابي و مطالعات مغناطيس – باستان شناسي گرفته شده است تا به انگليس ارسال شود. همچنين مطالعات استخوان جانور - باستان شناسي از سوي خانم مشکور انجام شده است که در سال آينده نيز ادامه خواهد داشت.
گفتني است ديوار گرگان از کرانه شرقي درياي خزر شروع و در ادامه گرگان رود به سمت شرق تا دامنههاي کوههاي پارک ملي گلستان امتداد يافته و حدود 200 کيلومتر آن شناسايي شده است. بخشي از آن ديوار تميشه است که در جهت شمالي-جنوبي قرار گرفته است و تا خليج گرگان ادامه دارد. هر دو ديوار متعلق به دوران ساساني است./120
انتهای پیام/